La Jota Cabernet Sauvignon 1996, Anniversary Release 15th, góry Howell, Napa, Kalifornia. Moje najlepsze wino w całym 2024r.
O wytwórni La Jota pisałem już w listopadzie 2021r. przy okazji wina La Jota Cabernet Franc 1996.
Pokrótce przypomnę tylko że La Jota położona jest w górach Howell na północny wschód od doliny Napa a najwybitniejszy okres w historii tego producenta to lata 1992-1997, kiedy konsultantem winemakerem była Helen Turley. Jeśli ktoś chciałby poznać historię tej winiarni to zapraszam do tamtego wpisu: https://realdealswines.blogspot.com/2021/11/la-jota-cabernet-franc-1996-gory-howell.html
Jeśli chodzi o Helen Turley to poświeciłem jej osoby długi wpis, w którym opisałem dlaczego uważam ją za największego winemakera w historii oraz jaki miała wpływ na produkowane przez La Jota wina. Jeśli ktoś nie zna tego teksu to również zapraszam do jego przeczytania: https://realdealswines.blogspot.com/2021/09/helen-turley-poznajcie-najwiekszego.html
Wielokrotnie już pisałem na blogu, przy różnych okazach, że okres 1990-1997 w kalifornijskim regionie Napa to jest jeden z najwspanialszych a być może najwspanialszy okres dla tego wybitnego winiarskiego regionu. Pogoda przez te 8 kolejnych lat umożliwiła produkcje wybitnej jakości win, z których wiele uzyskało status legendarnych. Wtedy zrodził się fenomen tzw. win kultowych czyli najwyższej jakości win, zazwyczaj ze szczepy cabernet sauvignon, produkowany w bardzo małych ilościach, których jakość dorównała sławnym Premier Grand Crus z Bordeaux: Latour, Lafite Rotschild, Mouton Rotschild, Margaux i Haut Brion. Ponieważ wina z Napa były produkowane w niewielkich ilościach, wielokrotnie mniejszych niż sławne wina z Bordeaux (po kilkaset skrzynek a na przykład Chateau Latour produkowało 10 tys skrzynek wina) a popyt wśród zamożnych amerykańskich klientów był gigantyczny, ceny najlepszych win z Napa właśnie z tego okresu czyli 1990-1997 szybko osiągnęły niespotykane wcześniej wartości. Obecnie gdy po ponad 25 latach, została tylko garstka tych win ich ceny są po prostu absurdalnie wysokie, najczęściej przekraczają 200 Euro a w wielu wypadkach nawet 500 Euro za butelkę.
Oczywiście mnie nie stać na płacenie takich cen bo jestem normalnym konsumentem wina a nie multimilionerem. Opierając się na 20 letnim doświadczeniu w piciu, degustowaniu i czytaniu wszystkiego co dotyczy win z Napa a także własnej intuicji staram się wyszukiwać najlepsze wina z tego własne legendarnego okresu czyli 1990-1997 po cenach na jakie mogę sobie pozwolić. Czasami mam niewiarygodnego fuksa i udaje mi się kupić fantastyczne wina za śmiesznie male pieniądze jak Newton Merlot 1991 czy Newton Cabernet Sauvignon 1992 lub La Jota Cabernet Franc 1996. Te wina kupiłem za mniej niż 50 Euro. Nieco więcej płaciłem za takie wina jak Staglin Cabernet Sauvignon 1997 czy Dunn Cabernet Sauvignon 1994. Opisy wszystkich tych win znajdują się na tym blogu, można je znaleźć używając funkcji wyszukiwania na blogu.
Wspominam o tym, ponieważ dwie butelki La Jota Cabernet Sauvignon 1996, Anniversary Release udało mi się kupić również po okazyjnie niskiej cenie. Prawdopodobnie ani sprzedający ani potencjalni klienci w Europie nie wiedzą jakie brylanty kryją się pod etykietą La Jota Anniversary Release.
Rocznik 1996 był wybitnym rocznikiem w regionie Napa, który dał wiele win w tanicznym strukturalnym stylu, przeznaczonych do długiego dojrzewania. Dodatkowo należy pamiętać, że wina zrobione z gron dojrzewających w górskich winnicach położonych wokoło doliny Napa, zwykle potrzebują więcej czasu na ułożenie się, dojrzewanie i pokazanie pełni swoich możliwości, niż wina z dna doliny Napa.
No i najważniejsza kwestia, La Jota produkowała w latach 90tych kilka etykiet m.in. regularny Cabernet Sauvignon czy Cabernet Franc natomiast etykieta pod nazwą Anniversary Release to było wino klasy "Reserve" przeznaczone do długiego dojrzewania/doskonalenia się. Takie właśnie wino przygotowane przez geniusza wina czyli Helen Turley z przeznaczeniem do długiego dojrzewania jest Cabernet Sauvignon 1996, Anniversary Release 15th.
Przytoczę tutaj wpisy Jeffa Leve, który prowadzi bardzo wartościową stronę intranetową: https://www.thewinecellarinsider.com/ na temat La Jota Anniversary Release:
"I suppose the secret is out, that the La Jota Anniversary wines, made by Helen Turley are perhaps the best examples, of mature, mountain fruit, California Cabernet Sauvignon out there today."
"Make no mistake about this, La Jota Anniversary Cabs from 1992-1997 remain the best, secret deal in the marketplace for mature California Cabernet Sauvignon. These wines are stellar."
" There is no better, mature, classic California Cabernet Sauvignon for the money than these older La Jota Anniversary wines."
" It’s hard to find a better aged Cabernet Sauvignon for the money than these mid 1990’s bottles of La Jota! "
Read more at:https://www.thewinecellarinsider.com/search-wine-tasting-notes/?szSearch=La%20Jota%20Cabernet%20Sauvignon%20Anniversary%20Release
Read more at:https://www.thewinecellarinsider.com/search-wine-tasting-notes/?szSearch=La%20Jota%20Cabernet%20Sauvignon%20Anniversary%20Release
Po tym dość długi wstępie przejdę do samego wina. Otworzyłem je około 2 godziny przed obiadem i przelałem do dekantera aby po ponad 25 latach w butelce "odetchnęło" powietrzem a następnie lekko schłodziłem i przelałem do dużych kieliszków przeznaczonych dla win Bordeaux lub cabernet sauvignon.
La Jota Cabernet Sauvignon 1996, Anniversary Release 15th, góry Howell, Napa
Kolor jest prawie kompletnie czary i nieprzeźroczysty, w tym ponad 25 letni winie nie ma śladów jakiegokolwiek bladnięcia wynikającego ze starości.
Po otwarciu butelki i przelaniu do dekantera, zapach początkowo był nieśmiały i jakby stłamszony ale za to bez jakiejkolwiek stęchlizny jak to jest w przypadku otwarcia wielu starszych Bordeaux.
Po około 2 godz. w dekanterze i lekkim schłodzeniu (dekanter wystawiłem po prostu na zewnątrz domu) zapach zrobił się intensywny, słodki, rześki i świeży niczym zapach świeżo rozgniecionych na dłoni jeżyn, porzeczek i malin uzupełnionych tytoniem z cygar. Od razu chce sie spróbować pierwszy łyk.
W smaku czuć słodki rdzeń czarnych i czerwonych owoców, który jest charakterystyczną "pieczęcią" dla najwyższej jakości cabernetów z Napa. Ten słodki rdzeń otoczony jest dużą ilością wypolerowanej, gładkiej i miękkiej niczym jedwab taniny. Niesamowita równowaga słodyczy owoców, dużej ilości taniny, kwasowości, koncentracji i struktury. W końcówce, która trwa prawie minutę nadal czuć "taninowy pazur". Wino jest gładkie, skoncentrowane, miękkie i intensywne. Jednocześnie jest eleganckie i nie jest przyciężkie, zbyt alkoholowe i męczące jak to jest w przypadku wielu cabernetów z Napa po 2011. Lata 90te w Napa dlatego dały tak fenomenalnej jakości wina, ponieważ było to jeszcze przed zmianami klimatu na zbyt gorący, jakie dokonało się w ostatnich kilkunastu latach w Kalifornii.
To wino podobnie jak to było w przypadku Fox Creek Shiraz Reserve 1998, dojrzało w najlepszy możliwy sposób. W tym miejscy chciałbym przypomnieć, że po ponad 20 latach każda butelka to osobna historia i wino może być: zepsute od korka, źle dojrzeć, być ugotowane przez przechowywanie w zbyt wysokiej temperaturze, może dojrzeć dobrze ale nie perfekcyjnie i dać "zaledwie" bardzo dobre wino a w końcu dojrzeć w perfekcyjny najlepszy możliwy sposób. Takie właśnie jest to wino a właściwie ta otwarta butelka La Jota Cabernet Sauvignon 1996 Anniversary Release.
To moja kolejna butelka wina, które wyszło spod ręki Helen Turley, żadnego nie oceniłem niżej niż 95pkt na 100.
Ta butelka reprezentuje tą samą jakość i nawet podobny styl co Staglin Cabernet Sauvignon Estate 1997, któremu dałem 97/100pkt dlatego ocena musi być taka sama.
Ocena ogólna: 97/100 pkt.
Dzisiaj jest dopiero 2 stycznia a konkurs na moje najlepsze wino 2024 roku mam już właściwie rozstrzygnięty bo nie wierzę, że w tym roku napiję się lepszego wina....
Komentarze
Prześlij komentarz