Pyszne wino za 20 zł? Tak, Lambrusco Amabile za 19 zł + sałatka grecka
Jak łatwo się przekonać, nawet po pobieżnym przeglądzie tego bloga, zwykle opisuję na nim dość drogie wina z których większość niestety nie jest dostępna dla klientów w Polsce. Kupuję takie "białe kruki" za granicą, najczęściej w sklepach w Europie Zachodniej a czasami dzięki czyjeś pomocy wina dostępne tylko w USA. Niemniej jednak kiedy jakimś cudem kupię w Polsce naprawdę pyszne i tanie wino, staram się je polecić na blogu aby jak najwięcej osób mogło skorzystać z mojej rekomendacji. Zauważyłem, że opisy takich właśnie tanich win jak np. Chapoutier Cotes du Rhone ze sklepu Aldi czy Martinez LBV Porto z Biedronki przeczytało po około tysiąc osób. Czyli wniosek z tego taki, że jest spora grupa ludzie szukają w internecie rekomendacji tanich ale dobrze czy nawet bardzo dobrze zrobionych win.
No to mam kolejną bardzo dobrą nowinę.
Na okres letni polecam wino Lambrusco z włoskiego regionu Emilia-Romagnia. To jest czerwone mocno owocowe a jednocześnie delikatnie musujące wino. Wiem, że obecnie producenci Lambrusco produkują również białe i różowe ale nie będę się nimi zajmował w tym wpisie.
Do produkcji Lambrusco wykorzystuje się szczepy z odmiany Lambrusco. Wino jest lekkie, o niskiej zawartości alkoholu (zwykle ok 8%), bardzo owocowe (truskawki, czereśnie i maliny), lekko musujące i o rożnym stopniu kwasowości. Mocno wytrawne będzie oznaczone jako "Secco" ale jak na mój gust jest zbyt kwaśne. Ja natomiast kupuję a również rekomenduję, aby przynajmniej na pierwszy raz, kupić sobie Lambrusco oznaczone jako "Amabile" czyli półsłodkie. W rzeczywistości powinno być raczej opisane jako półwytrawne bowiem ma wystarczającą kwasowość aby zrównoważyć nieco słodyczy i ogóle sprawia więcej przyjemności niż kwaśno-cierpkie "Secco".
Powyżej zdjęcia takiego właśnie Lambrusco Valle Calda typ "Amabile", które kupiłem w sklepie Auchan za 19 zł. Wino schłodzone do ok. 10 stopni, lekko musujące, półwytrawne, wspaniale owocowe (mnóstwo truskawek i czereśni) z wystarczającą dla orzeźwiania kwasowością. Po prostu pycha za śmieszne pieniądze. Wielokrotnie również kupowałem Lambrusco Amabile ze stoiska Faktoria Win w sklepach "Delikatesy Centrum" za tą samą cenę czyli 19zł i smakowało równie dobrze. Zresztą w wielu sklepach internetowych z winami można kupić czerwone Lambrusco Amabile (półsłodkie) czy Secco (wytrawne) w cenach zaczynających się właśnie od około 19 zł do 50 zł.
Moim zdaniem to jest najlepsze z tanich win dostępnych w Polsce. I pisze to jako osoba raczej nie przepadająca ani za włoskimi i ani za tanimi winami.
Nie jest to wino szlachetne, nie stanie się lepsze od trzymania go przez parę lat. Jest prawdopodobnie mocno przefiltrowane i wysterylizowane, aby w niekorzystnych sklepowych warunkach np. stojąc pod żarówką lub na wystawie na bezpośrednim świetle słonecznym wytrzymać rok i nadal nadawać się do picia. Ma przez to "plastikową" osobowość ale nie w tym rzecz. To wino jest od strony technicznej dobrze zrobione i sprawia czystą przyjemność w piciu. W dodatku nie drenuje domowego budżetu co sprawia, że może uchodzić za wino "codzienne".
Naprawdę polecam czerwone Lambrusco, moim zdaniem typ Amabile jest najsmaczniejsze, tym bardziej, że jeśli komuś nie zasmakuje to strata pieniędzy będzie niewielka.
Polecam schłodzić je w lodówce do około 10 stopni i wypić do jakieś sałatki np. greckiej do której pasuje po prostu fantastycznie.
Ocena ogólna: dobre +
A propos sałatki greckiej, którą zrobiłem do butelki Lambrusco Valle Calda z Auchan.
Koszt wszystkich składników które kupiłem w Biedronce i Auchan wyszedł następująco:
- dwa opakowania oryginalnej greckiej fety 2 x 6,74 zł
- 1 kg pomidorków na gałązce za 9,99 zł (przecena), pomidory są kluczowe, należy wybierać super dojrzałe, mięsiste i słodkie, najlepiej z południa Europy bo polskie się nie nadają, są niedojrzałe i wodniste.
- 1 zielony ogórek za 5,5 zł
- dwa opakowania zielonych oliwek z oleju/oliwy 2 x 3,5 zł, oliwki w zalewie wodno/octowej się nie nadają
- czerwona cebula 0,5 zł
- bułka bagietka 1,99 zł
- do tego świeżo zmielony pieprz, grubo ziarnista morska sól, oregano i trochę oliwy extra virgin.
Pomidorki można przekroić na połówki, ogórek w kostkę, do tego oliwki, posiekana czerwona cebula, wszystko posypujemy solą, pieprzem, suszonym oregano, skrapiamy niedużą ilością oliwy i dajemy ser feta. Do tego świeża bagietka z masłem.
Całe dane dla 2-3 osób kosztowało 38,50zł do tego butelka Lambrusco za 19 zł i dostajemy wyśmienity letni posiłek z pysznym winem w komplecie za 47,50zł dla dwóch/trzech osób.
Komentarze
Prześlij komentarz