Pritchard Hill - najcenniejszy klejnot w koronie Kalifornii
W dzisiejszym wpisie chciałbym czytelnikom
przybliżyć szczególne miejsce na mapie kalifornijskiego winiarstwa
jakim jest rejon wzgórza Pritchard Hill w północnej Kalifornii.
Nie mam większych złudzeń i nie sądzę aby
więcej niż kilka osób z czytających ten tekst kojarzyło nazwę
"Pritchard Hill" w kontekście kalifornijskiego wina lub
chociażby wcześniej o niej w ogóle słyszało.
1. Położenie
Na mapce po prawej
stronie zaznaczone są wszystkie sub apelacje (podokręgi) należące
umownie do apelacji doliny Napa położonej na północ od San
Francisco. Ponieważ Pritchard Hill stanowiące część pasma wzgórz
Vaca nie ma prawnego statusu sub apelacji musiałem jego położenie
zaznaczyć na tej mapce czarnym kółeczkiem. Jak widać ograniczone
jest od południa i południowego zachodu sub apelacją Oakville
(fioletowy kolor), od zachodu sub apelacją Rutherford (żółty
kolor), od północy jeziorem Hennessy (niebieska nieregularna plama)
a od południowego wschodu sub apelacją Atlas Peak (kolor blado
czerwony).
Rejon wzgórza wznosi się
na różnej wysokości wahającej się od 300 do 600m nad poziom
morza czyli powyżej poziomu częstych mgieł nadciągających do
doliny Napa od strony Oceanu Spokojnego, co umożliwia dłuższą
ekspozycję gron na działanie słońca a równocześnie winnice
położone w północnej części Pritchard Hill wystawione są na
działanie chłodniejszego wiatru znad jeziora Hennessy, który
ogranicza nieco temperaturę letniego kalifornijskiego skwaru w pobliżu jeziora. Ta część pasma gór Vaca pokryta jest
czerwoną ziemią pochodzenia wulkanicznego, która na stokach
Pritchard Hill w połączeniu z licznymi skałami i kamieniami
zapewnia doskonały drenaż dla korzeni winnych krzewów. Niestety
wydajność produkcji gron jest nawet 3-4 razy mniejsza niż w
winnicach położonych na dnie doliny Napa.
2. Historia
Pierwszym producentem
robiącym wina z gron rosnących na obecnym Pritchard Hill był
Charles Pritchard, od którego nazwiska ta część wzgórz Vaca
otrzymała nazwę. W 1880 r. zbudował on malutką wytwórnię, w
której robił wina z odmian Zinfandel i Riesling. Przez długi lata
nic szczególnego na Pritchard Hill się nie działo aż do roku 1967
kiedy rodzina Chappellet kupiła dużą działkę, zbudowała
winiarnię a winnicę obsadziła w większości odmianą cabernet
sauvignon. W 1969 wytwórnia Chappellet wypuściła swój pierwszy
rocznik wina Cabernet Sauvignon Pritchard Hill zrobiony przez jedną
z legend kalifornijskiego winiarstwa – Philipa Togni ówczesnego
winemakera tej wytwórni. Do dzisiaj, zdaniem Roberta Parkera (najbardziej doświadczonego krytyka win kalifornijskich na świecie)
Chappellet Cabernet Sauvignon Pritchard Hill 1969 jest jednym z
największych win czerwonych wyprodukowanych kiedykolwiek w
Kalifornii. To wino stało się dla Kalifornii taką legendą jak dla
regionu Bordeaux Mouton Rotschild 1945 czy Cheval Blanc 1947. W tym linku znajdziecie wywiad z Philipem Tognim na temat tego niesamowitego wina, które zrobił w 1969 roku: http://www.vinous.com/multimedia/philip-togni-on-the-1969-chappellet-cabernet-sauvignon-apr-2015
Tak rozpoczęła się
współczesna era winiarstwa na Pritchard Hill. Kolejnymi wytwórniami
które powstały na Pritchard Hill były Long Vineyards (1977), David
Arthur (1978) i Melanson (1988) a w roku 1992 powstały kultowe
wytwórnie Bryant Family i Colgin-Schrader Cellars. Część
obecnych producentów powstała już po roku 2000 jak Continuum
rodziny Mondavich (2005), Ovid (2003), Brand (2005) należący do
obecnie najsłynniejszego winemakera w Kalifornii - Philipa Melki,
czy należąca do portugalczyka Manuela Piresa - Gandona (2006)
Winnica IX należąca do
Colgin Cellars na Pritchard Hill
3. Oznaczenie i aspekt
prawny
Cały rejon doliny Napa (apelacji Napa Valley) został podzielony na podokręgi – sub
apelacje. Jak widać z mapy którą umieściłem powyżej jest ich
16.
Wina produkowane z gron
zebranych w każdej z oficjalnych sub apelacji mają prawo do
umieszczenia na etykiecie oprócz nazwy Napa Valley także nazwę
własnej sub apelacji czyli na przykład wina produkowane w
Oakville, na etykiecie będą miały napis „Oakville, Napa Valley”
a z Rutherford oznaczone będą jako „Rutherford, Napa Valley” i
tak dalej dla pozostałych. Chyba że wino zostało wyprodukowane z
mieszanki gron pochodzących z winnic znajdujących się w różnych
sub apelacjach wtedy na etykiecie będzie wyłącznie oznaczenie Napa
Valley. Przykładem takiego wina jest flagowe wino wytwórni Beringer
– Beringer Cabernet Sauvignon Private Reserve, Napa Valley
produkowane z mieszanki gron z kilku winnic z różnych sub apelacji
doliny Napa.
Ponieważ nazwa Pritchard
Hill została zastrzeżona w 1971r. jako znak towarowy przez rodzinę
Chappellet dla swojego flagowego wina - Pritchard Hill Estate Vineyard Cabernet
Sauvignon, do dzisiaj nie powstała sub apelacja pod nazwą Pritchard
Hill. Konsekwencją tego prawnego stanu rzeczy jest to, że wina
produkowane na Pritchard Hill są oznaczone na etykietach wyłącznie
jako Napa Valley a inni producenci nie mają prawa umieścić
nazwy Pritchard Hill na etykietach swoich win.
Winnica Chappellet na Pritchard Hill |
4. Szczepy
Produkowane na Pritchard Hill wina z cabernet sauvignon to jest
światowa ekstraklasa czerwonych win wytrawnych. Nie rodzi się tutaj
a przynajmniej nie powinno żadne „zwyczajne wino”. Oprócz
cabernet sauvignon o których więcej za chwilę, uprawiane są tutaj
odmiany takie jak merlot i petite verdot, które razem z cabernet
sauvignon tworzą mieszanki na wzór win z Bordeaux (np. Ovid
Proprietary Red, Continuum Proprietary Red) a także nieduże parcele
chenin blanc ( najlepsze wino tej odmiany w północnej Kalifornii
produkowane przez Chappellet), chardonnay (Melanson), sangiovese i
nebbiolo (David Arthur), touriga nacional (Gandona Fraga do Arco
prawdopodobnie najlepsze wino w typie Porto produkowane w USA), syrah
(Colgin Syrah IX - najlepsze wino tej odmiany w północnej
Kalifornii ). Jednak na Pritchard Hill „cabernet sauvignon is the
king”.
Mapa winiarni położonych na Pritchard Hill, po lewej widoczne dno doliny Napa w rejonie wschodniego Oakville.
5. Producenci
Powyższa mapa autorstwa Roya Pipera, pokazuje
rozmieszczenie producentów na Pritchard Hill, czarna plama na samej
górze to jezioro Hennessy a po lewej widoczna jest dolina Napa we wschodniej części okręgu Oakville ( zaznaczony jest kultowy producent Dalla
Valle leżący już w granicach Oakville)
Poniżej pogrupowałem producentów ze względu na poziomy cenowe i prestiż
jakim cieszą się wśród kolekcjonerów wina:
- Bryant Family, Cabernet Sauvignon ( producent z listy kultowych kalifornijskich producentów ) ceny 300 - 1000 USD
- Colgin Cellars,
Estate Red IX ( producent z listy kultowych kalifornijskich producentów ) ceny 270 - 700 USD, Colgin Syrah IX ceny 170 - 400
USD
- Ovid,
Proprietary Red, ceny 200 - 380 USD
- Brand,
Proprietary Red, ceny 225 - 250 USD
- Gandona,
Cabernet Sauvignon, ceny 180 – 250 USD
- Continuum,
Proprietary Red, ceny 150 - 250 USD
- Del Dotto, Cabernet Sauvignon Villa do Lago, ceny 175 - 225 USD
- Del Dotto, Cabernet Sauvignon Villa do Lago, ceny 175 - 225 USD
- Chappellet,
Cabernet Sauvignon Pritchard Hill Estate Vineyard, ceny 120 - 250 USD
- Melanson sprzedaje
część uprawianych gron cabernet sauvignon dla wytwórni Tor
Kenward, który produkuje
Cabernet Sauvignon Melanson Vineyard w cenach 200 - 240 USD oraz
wytwórni Pulido Walker
który produkuje Cabernet Sauvignon Melanson Vineyard w cenach 170 -
200 USD
- David Arthur,
Cabernet Sauvignon
Elevation 1147
Estate, ceny
80 - 300 USD
- Montagna, Cabernet
Sauvignon La Presa One South, ceny 75 -150 USD
Ze względu na ograniczoną wydajność z hektara,
ilość zainwestowanego kapitału aby kupić (cenę 1 akra winnicy szacuje się na około 1 milion USD) lub stworzyć od podstaw
winnice na Pritchard Hill a także na ograniczoną ilość miejsca na
ewentualne nowe nasadzenia, wina tam produkowane należą do
najdroższych w Kalifornii. Jedynie Chappellet który produkuje wina
od 1969 r. i zainwestowany kapitał już dawno mu się zwrócił
sprzedaje swoje wina nieco taniej niż sąsiedzi.
Jeśli ktoś chciałby zaszaleć i kupić sobie jedno z powyższych win to w wyszukiwarce www.wine-searcher.com
znalazłem jako dostępne w sklepach internetowych w Europie następujące wina:
Bryant Family Cabernet
Sauvignon, Colgin IX Red, Colgin IX Syrah, Continuum Proprietary
Red, Ovid Proprietary Red, Chappellet Cabernet Sauvignon Pritchard
Hill.
Od lewej: Bryant Family Cabernet Sauvignon, Ovid Proprietary Red, Continuum Proporietary Red
6. Podsumowanie
Jak już wyżej napisałem wina powstające na
Pritchard Hill z odmiany cabernet sauvignon bądź mieszanki w stylu
Bordeaux w oparciu o cabernet sauvignon są w grupie najdroższych,
najbardziej poszukiwanych i najwyżej ocenianych win nie tylko w
Kalifornii ale także w ogóle w USA, a nawet można je zaliczyć do
światowej ekstraklasy czerwonych win wytrawnych. Ich styl określany
jest czasami jako połączenie wyrafinowania win z okręgu Oakville z
dodatkową intensywnością wynikającą z górskiego położenia
winnic. Cabernety wyróżniają się swoim niesamowitym bogactwem,
głębią i długością końcówki. Tim Mondavi, który wraz z ojcem
Robertem Mondavim (założycielem firmy) sprzedał udziały w
rodzinnej firmie Robert Mondavi Winery w 2004 i założył na
Pritchard Hill nową rodzinną wytwórnię Mondavich pod nazwą
Continuum powiedział, że obecnie z winnicy na Pritchard Hill
produkuje najlepsze wina w swoim życiu a robił w przeszłości wina
z naprawdę doskonałych siedlisk w rejonie doliny Napa.
Winnica Gandona na północnej stronie Pritchard HillA tak prezentuje się Chappellet Cabernet Sauvignon Pritchard Hill Estate Vineyard Napa Valley 2006
I jeszcze dwa ciekawe artykuły na temat Pritchard Hill:
http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/New-York-Wine-Experience-Pritchard-Hill-Cabernet
Ja za Jamesam Laube który dla Wine Spectator ocenia wina kalifornijskie ogólnie nie przepadam ale artykuł i tak ciekawy
http://www.winespectator.com/blogs/show/id/51664
Komentarze
Prześlij komentarz