Pritchard Hill - najcenniejszy klejnot w koronie Kalifornii


 W dzisiejszym wpisie chciałbym czytelnikom przybliżyć szczególne miejsce na mapie kalifornijskiego winiarstwa jakim jest rejon wzgórza Pritchard Hill w północnej Kalifornii.
Nie mam większych złudzeń i nie sądzę aby więcej niż kilka osób z czytających ten tekst kojarzyło nazwę "Pritchard Hill" w kontekście kalifornijskiego wina lub chociażby wcześniej o niej w ogóle słyszało.

1. Położenie
Na mapce po prawej stronie zaznaczone są wszystkie sub apelacje (podokręgi) należące umownie do apelacji doliny Napa położonej na północ od San Francisco. Ponieważ Pritchard Hill stanowiące część pasma wzgórz Vaca nie ma prawnego statusu sub apelacji musiałem jego położenie zaznaczyć na tej mapce czarnym kółeczkiem. Jak widać ograniczone jest od południa i południowego zachodu sub apelacją Oakville (fioletowy kolor), od zachodu sub apelacją Rutherford (żółty kolor), od północy jeziorem Hennessy (niebieska nieregularna plama) a od południowego wschodu sub apelacją Atlas Peak (kolor blado czerwony). 
Rejon wzgórza wznosi się na różnej wysokości wahającej się od 300 do 600m nad poziom morza czyli powyżej poziomu częstych mgieł nadciągających do doliny Napa od strony Oceanu Spokojnego, co umożliwia dłuższą ekspozycję gron na działanie słońca a równocześnie winnice położone w północnej części Pritchard Hill wystawione są na działanie chłodniejszego wiatru znad jeziora Hennessy, który ogranicza nieco temperaturę letniego kalifornijskiego skwaru w pobliżu jeziora. Ta część pasma gór Vaca pokryta jest czerwoną ziemią pochodzenia wulkanicznego, która na stokach Pritchard Hill w połączeniu z licznymi skałami i kamieniami zapewnia doskonały drenaż dla korzeni winnych krzewów. Niestety wydajność produkcji gron jest nawet 3-4 razy mniejsza niż w winnicach położonych na dnie doliny Napa.


2. Historia
Pierwszym producentem robiącym wina z gron rosnących na obecnym Pritchard Hill był Charles Pritchard, od którego nazwiska ta część wzgórz Vaca otrzymała nazwę. W 1880 r. zbudował on malutką wytwórnię, w której robił wina z odmian Zinfandel i Riesling. Przez długi lata nic szczególnego na Pritchard Hill się nie działo aż do roku 1967 kiedy rodzina Chappellet kupiła dużą działkę, zbudowała winiarnię a winnicę obsadziła w większości odmianą cabernet sauvignon. W 1969 wytwórnia Chappellet wypuściła swój pierwszy rocznik wina Cabernet Sauvignon Pritchard Hill zrobiony przez jedną z legend kalifornijskiego winiarstwa – Philipa Togni ówczesnego winemakera tej wytwórni. Do dzisiaj, zdaniem Roberta Parkera (najbardziej doświadczonego krytyka win kalifornijskich na świecie) Chappellet Cabernet Sauvignon Pritchard Hill 1969 jest jednym z największych win czerwonych wyprodukowanych kiedykolwiek w Kalifornii. To wino stało się dla Kalifornii taką legendą jak dla regionu Bordeaux Mouton Rotschild 1945 czy Cheval Blanc 1947. W tym linku znajdziecie wywiad z Philipem Tognim na temat tego niesamowitego wina, które zrobił w 1969 roku: http://www.vinous.com/multimedia/philip-togni-on-the-1969-chappellet-cabernet-sauvignon-apr-2015
Tak rozpoczęła się współczesna era winiarstwa na Pritchard Hill. Kolejnymi wytwórniami które powstały na Pritchard Hill były Long Vineyards (1977), David Arthur (1978) i Melanson (1988) a w roku 1992 powstały kultowe wytwórnie Bryant Family i Colgin-Schrader Cellars. Część obecnych producentów powstała już po roku 2000 jak Continuum rodziny Mondavich (2005), Ovid (2003),  Brand (2005) należący do obecnie najsłynniejszego winemakera w Kalifornii - Philipa Melki, czy należąca do portugalczyka Manuela Piresa - Gandona (2006)
 
 Winnica IX należąca do Colgin Cellars na Pritchard Hill

3. Oznaczenie i aspekt prawny
Cały rejon doliny Napa (apelacji Napa Valley) został podzielony na podokręgi – sub apelacje. Jak widać z mapy którą umieściłem powyżej jest ich 16.
Wina produkowane z gron zebranych w każdej z oficjalnych sub apelacji mają prawo do umieszczenia na etykiecie oprócz nazwy Napa Valley także nazwę własnej sub apelacji czyli na przykład wina produkowane w Oakville, na etykiecie będą miały napis „Oakville, Napa Valley” a z Rutherford oznaczone będą jako „Rutherford, Napa Valley” i tak dalej dla pozostałych. Chyba że wino zostało wyprodukowane z mieszanki gron pochodzących z winnic znajdujących się w różnych sub apelacjach wtedy na etykiecie będzie wyłącznie oznaczenie Napa Valley. Przykładem takiego wina jest flagowe wino wytwórni Beringer – Beringer Cabernet Sauvignon Private Reserve, Napa Valley produkowane z mieszanki gron z kilku winnic z różnych sub apelacji doliny Napa.
Ponieważ nazwa Pritchard Hill została zastrzeżona w 1971r. jako znak towarowy przez rodzinę Chappellet dla swojego flagowego wina - Pritchard Hill Estate Vineyard Cabernet Sauvignon, do dzisiaj nie powstała sub apelacja pod nazwą Pritchard Hill. Konsekwencją tego prawnego stanu rzeczy jest to, że wina produkowane na Pritchard Hill są oznaczone na etykietach wyłącznie jako Napa Valley a inni producenci nie mają prawa umieścić nazwy Pritchard Hill na etykietach swoich win.
Winnica Chappellet na Pritchard Hill





4. Szczepy
Produkowane na Pritchard Hill wina z cabernet sauvignon to jest światowa ekstraklasa czerwonych win wytrawnych. Nie rodzi się tutaj a przynajmniej nie powinno żadne „zwyczajne wino”. Oprócz cabernet sauvignon o których więcej za chwilę, uprawiane są tutaj odmiany takie jak merlot i petite verdot, które razem z cabernet sauvignon tworzą mieszanki na wzór win z Bordeaux (np. Ovid Proprietary Red, Continuum Proprietary Red) a także nieduże parcele chenin blanc ( najlepsze wino tej odmiany w północnej Kalifornii produkowane przez Chappellet), chardonnay (Melanson), sangiovese i nebbiolo (David Arthur), touriga nacional (Gandona Fraga do Arco prawdopodobnie najlepsze wino w typie Porto produkowane w USA), syrah (Colgin Syrah IX - najlepsze wino tej odmiany w północnej Kalifornii ). Jednak na Pritchard Hill „cabernet sauvignon is the king”.

Mapa winiarni położonych na Pritchard Hill, po lewej widoczne dno doliny Napa w rejonie wschodniego Oakville.

5. Producenci
Powyższa mapa autorstwa Roya Pipera, pokazuje rozmieszczenie producentów na Pritchard Hill, czarna plama na samej górze to jezioro Hennessy a po lewej widoczna jest dolina Napa we wschodniej części  okręgu Oakville ( zaznaczony jest kultowy producent Dalla Valle leżący już w granicach Oakville)
Poniżej pogrupowałem producentów ze względu na poziomy cenowe i prestiż jakim cieszą się wśród kolekcjonerów wina:
- Bryant Family, Cabernet Sauvignon ( producent z listy kultowych kalifornijskich producentów ) ceny 300 - 1000 USD
- Colgin Cellars, Estate Red IX ( producent z listy kultowych kalifornijskich producentów ) ceny 270 - 700 USD, Colgin Syrah IX ceny 170 - 400 USD
- Ovid, Proprietary Red, ceny 200 - 380 USD
- Brand, Proprietary Red, ceny 225 - 250 USD
- Gandona, Cabernet Sauvignon, ceny 180 – 250 USD
- Continuum, Proprietary Red, ceny 150 - 250 USD
- Del Dotto, Cabernet Sauvignon Villa do Lago, ceny 175 - 225 USD
- Chappellet, Cabernet Sauvignon Pritchard Hill Estate Vineyard, ceny 120 - 250 USD
- Melanson sprzedaje część uprawianych gron cabernet sauvignon dla wytwórni Tor Kenward, który produkuje Cabernet Sauvignon Melanson Vineyard w cenach 200 - 240 USD oraz wytwórni Pulido Walker który produkuje Cabernet Sauvignon Melanson Vineyard w cenach 170 - 200 USD
- David Arthur, Cabernet Sauvignon Elevation 1147 Estate, ceny 80 - 300 USD
- Montagna, Cabernet Sauvignon La Presa One South, ceny 75 -150 USD

Ze względu na ograniczoną wydajność z hektara, ilość zainwestowanego kapitału aby kupić (cenę 1 akra winnicy szacuje się na około 1 milion USD) lub stworzyć od podstaw winnice na Pritchard Hill a także na ograniczoną ilość miejsca na ewentualne nowe nasadzenia, wina tam produkowane należą do najdroższych w Kalifornii. Jedynie Chappellet który produkuje wina od 1969 r. i zainwestowany kapitał już dawno mu się zwrócił sprzedaje swoje wina nieco taniej niż sąsiedzi.

Jeśli ktoś chciałby zaszaleć i kupić sobie jedno z powyższych win to w wyszukiwarce www.wine-searcher.com znalazłem jako dostępne w sklepach internetowych w Europie następujące wina:
Bryant Family Cabernet Sauvignon, Colgin IX Red, Colgin IX Syrah, Continuum Proprietary Red, Ovid Proprietary Red, Chappellet Cabernet Sauvignon Pritchard Hill.


  

Od lewej: Bryant Family Cabernet Sauvignon, Ovid Proprietary Red, Continuum Proporietary Red


6. Podsumowanie
Jak już wyżej napisałem wina powstające na Pritchard Hill z odmiany cabernet sauvignon bądź mieszanki w stylu Bordeaux w oparciu o cabernet sauvignon są w grupie najdroższych, najbardziej poszukiwanych i najwyżej ocenianych win nie tylko w Kalifornii ale także w ogóle w USA, a nawet można je zaliczyć do światowej ekstraklasy czerwonych win wytrawnych. Ich styl określany jest czasami jako połączenie wyrafinowania win z okręgu Oakville z dodatkową intensywnością wynikającą z górskiego położenia winnic. Cabernety wyróżniają się swoim niesamowitym bogactwem, głębią i długością końcówki. Tim Mondavi, który wraz z ojcem Robertem Mondavim (założycielem firmy) sprzedał udziały w rodzinnej firmie Robert Mondavi Winery w 2004 i założył na Pritchard Hill nową rodzinną wytwórnię Mondavich pod nazwą Continuum powiedział, że obecnie z winnicy na Pritchard Hill produkuje najlepsze wina w swoim życiu a robił w przeszłości wina z naprawdę doskonałych siedlisk w rejonie doliny Napa.
                                
Winnica Gandona na północnej stronie Pritchard Hill


A tak prezentuje się Chappellet Cabernet Sauvignon Pritchard Hill Estate Vineyard Napa Valley 2006

I jeszcze dwa ciekawe artykuły na temat Pritchard Hill:
http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/New-York-Wine-Experience-Pritchard-Hill-Cabernet
Ja za Jamesam Laube który dla Wine Spectator ocenia wina kalifornijskie ogólnie nie przepadam ale artykuł i tak ciekawy
http://www.winespectator.com/blogs/show/id/51664















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Martinez Porto LBV 2015 z Biedronki, warto czy nie warto za 25zł ?

Wina z oferty Lidla cz.2. Wina z Europy Środkowej. Co polecam a co odradzam.

Nowa oferta win w Carrefour cz1. Wina białe i różowe. Co polecam a co odradzam.

Gdzie kupić najlepsze wina kalifornijskie w Europie?