poniedziałek, 22 stycznia 2018

Chapoutier Ermitage Le Meal 2000. Wielkie Wino z Doliny Rodanu.


Dolina Rodanu obok Bordeaux i Burgundii jest najważniejszym regionem winiarskim Francji. Co roku te trzy regiony toczą walkę o palmę pierwszeństwa w produkcji najlepszych win danego rocznika we Francji. Wiekszość miłośników wina w Polsce na pewno kojarzy wina z Doliny Rodanu z winami oznaczonymi jako Cotes du Rhone, które są powszechnie dostępne we wszystkich dużych marketach czy sklepach specjalistycznych. To są dobrej jakości, codzienne wina, których cena w Polsce waha się od ok 17 do 35 zł.
Jednak region rodański ma znacznie wiecej do zaproponowania niż smaczne wina na poziomie Cotes du Rhone czy trochę lepszej Cotes du Rhone Villages. Czołowe wina produkowane są pod oznaczeniem takich podregionów - apelacji jak np. Chateaneuf du Pape, Cote Rotie i Hermitage.  Najlepsi producenci z tych trzech apelacji zaliczają się z automatu do najlepszych producentów wina w całej Francji.
 W apelacji Hermitage, która powierzchniowo stanowi tylko bardzo mały wycienk północnej części Doliny Rodanu do czołówki najlepszych producentów zaliczają się M.Chapoutier, J.L.Chave, Jaboulet-Aine i Delas Freres.  Najsłynniejsze wina apelacji w przypadku wina czerwonych to:
- Chapoutier Ermitage Le Pavillon
- Chapoutier Ermitage Le Meal
- Chapoutier Ermitage L'Ermite
- J.L. Chave Hermitage
- J.L. Chave Hermitage Cuve Cathelin
- Delas Freres Hermitage Les Bessards
- Paul Jaboulet-Aine Hermitage La Chapelle     
 Z powyższej listy łatwo zauważyć dwa fakty a więc, że prawie połowę najlepszych win apelacji Hermitage produkuje Chapoutier a także to, że jego wina oznaczone są jako Ermitage.  Zresztą Michel Chapoutier produkuje nie tylko najlepsze wina Hermitage ale i wina w innych rodańskich apelacjach, które zaliczaja się zwykle do ścisłej czołówki w każdej z nich. Przykładami niech będą:
- Chapoutier Barbe Rac w apelacji Chateaneuf du Pape
- Chapoutier Les Varonnieres w apelacji Crozes-Hermitage
- Chapoutier La Mordoree w apelacji Cote Rotie
- Chapoutier Les Granites w apelacji St.Joseph
Jednak prawdziwymi perłami czy też diamentami w koronie Michela Chapoutiera są wina Hermitage produkowane z pojedyńczych działek (parcel) ze stromych stoków bezposrednio nad Rodanem zarówno jeśli chodzo o białe jaki i czerwone Hermitage.

Parcele należące do M.Chapoutiera w apelacji Hermitage
 









Rzeka Rodan w rejonie Hermitage i strome stoki pokryte winnicami














Czerwone wina Hermitage od M.Chapouteira produkowane wyłącznie ze szczepu Syrah bardzo często opisywane są jako potężne, pełne taniny wina, o wspaniałej strukturze, egzotycznym charakterze, i zdecydowanej osobowości, które potrafią dojrzewać nawet przez 50 lat! Jeśli ktoś jest zainteresowany większą iloscia informacji na temat win produkowanych przez Michela Chapoutiera z apelacji Hermitage to znajdzie je tutaj i tutaj .
Od kilku lat importerem win Chapoutiera do Polski jest firma, www.101win.pl , o której mogę napisać że jest jednym z niewielu miejsc w Polsce, w którym kupując wina nigdy nie miałem uczucia, że przepłacam. Jak na warunki polskiego rynku wina ceny mieli i dalej mają bardzo uczciwe.
 Niemniej jednak około 10 lat temu w Polsce nikt nie oferował win Hermitage produkowanych przez Chapoutiera i kiedy nadażyła się okazja, że mogłem je kupić w rewelacyjnie niskich cenach w niezawodnym jeśli chodzi o okazje cenowe niemieckim sklepie Champa Vins to nie wahałem się ani chwili. Bodajże w 2007 roku kupiłem Le Pavillon 1996, Le Meal 1997 i Le Meal 2000.
Le Pavillon 1996 i Le Meal 1997 wypiłem kilka lat temu a ich zdjecia możecie zobaczyć poniżej.
Wczoraj otworzyłem ostatnie z tej trójki czyli Ermitage Le Meal 2000
Le Meal podobnie jak Le Pavillon i L'Ermite produkowana jest przez Chapoutiera w mikroskopijnych ilościach, po ok 5000 butelek.  Nazwa "Le Meal" pochodzi ze staro francuskiego i znaczy "najlepszy", pierwszy rocznik tego wina zastał wyprodukowany w 1996r. Jak wszystkie najlepsze Hermitage od Chapoutiera nie jest ani filtrowane ani klarowane co pomaga im zachować bagactwo aromatyczne i naturalną fakturę. Le Meal powstaje z krzewów Syrah, których wiek dochodzi do 80 lat co zwykle przekłada się na intensywność i wysoki ekstrakt  wina.

Jak możecie zobaczyć na zdjeciach Le Meal 2000 wyróżnia się nieprzeźroczystym czarno-atramentowym kolorem z rubinową otoczką. Wino pachnie czerwonymi i czarnymi porzeczkami oraz czereśniami, nie wyczułem w nim jakiś egzotycznych przypraw czy akcentów, profil aromatyczny bardzo mi przypominał niektóre kalifornijskie wina z cabernet sauvignon.
Rewelacyjna koncentracja, wino jest esencjonalne z bardzo dużą ilością taniny a jednocześnie co świadczy o mistrzostwie Chapoutiera nie jest męczące, ciężki jak wiele win z gorącego południa. Budowę mimo bardzo wysokiego ekstraktu określiłbym jako średnią z idealnie dopasowaną kwasowością, która sprawia że  Le Meal 2000 jest wręcz orzeźwiające i po spróbowaniu jednego łyku ma się od razu ochotę na kolejny. Posmak jaki zostaje w ustach jest wytrawny, lekko kwaskowy i można w nim wyczuć dużą ilosć taniny. Całość jest perfekcyjnie zintegrowana a wypolerowana tanina nadaje winu luksusowej faktury.
Po około 17 latach od wyprodukowania i mniej wiecej 10 latach trzymania tego wina w temperaturze pokojowej, która w ciągu roku wachała sie od ok 21 do 26 stopni, muszę powiedzieć że dojrzało po prostu idealnie. Doskonały przykład na to, że tego typu wina jak Hermitage, Bordeaux czy wysokiej jakości kalifornijskie cabernet sauvignon można bez problemu trzymać latami w temperaturze pokojowej (powiedzmy do 26 stropni) byle w jakiś ciemnym miejscu bez bezpośredniego wystawiania butelek na słońce. Naprawdę piwnica czy lodówka przy tego typu winach nie jest konieczna aby je kilka lat bez żadnego uszczerbku dla jakości przechować w domu czy mieszkaniu. Nawet korek pomimo suchego powierza zachował się w prawie idelanym stanie.
O ile samo w sobie Le Meal 2000 sprawia olbrzymią frajdę tak prawdziwe niebo w gębie powstało gdy wypiłem je do pieczeni wieprzowej z sosem pieczeniowym. Z moich osobistych doświadczeń wynika, że o ile wina z cabernet suvignon najlepiej smakują do dań z wołowiny, merlot do pieczonego drobiu tak wina z syrah najlepiej pasują do pieczonej wieprzowiny. Koniecznie kiedyś spróbujcie takiego połączenia.


Całość oceniam na 95/100pkt i było to najlepsze wino z trójki: Le Pavillon 1996, Le Meal 1997, Le Meal 2000. Niestety, obecne ceny win serii Ermitage produkowanych przez Michela Chapoutiera osiągnęły takie poziomy, że stać na nie wyłącznie milionerów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz