Calera, Pinot Noir de Villiers Vineyard 2009, USA. Coś dla wielbicieli filmu "Bezdroża"



Witam wszystkich czytelników po dłuższej przerwie ;-)
W taki upał jak dzisiaj pomyślałem, że obiadu otworzę coś lżejszego niż moje ulubione wina z odmiany cabernet sauvignon i zdecydowałem się na kalifornijskie pinot noir od doskonałego producent Calera.
Calera słynie ze swoich pinot noir produkowanych z pojedynczych winnic położonych na stokach góry Mt. Harlan w środkowej części Kalifornii (Central Coast). Tereny wokół Mt.Harlan doczekały się nawet swojego odrębnego podokręgu AVA Mount_Harlan
O samym producencie czyli Calera Wines Company pisałem już w zeszłym roku przy okazji innego pinot noir z winnicy Ryan rocznik 2009 tutaj link do tego wpisu: Ryan Vineyard 2009 dlatego nie będę się szerzej  rozpisywał na temat tego producenta. Dla tych co chcieliby poszerzyć swoją widzę o winnicach należących do Calera podaję link do mapy winnic: Calera Vineyards, na samym środku mapy zaznaczono de Villiers, z której gron zrobiono wino opisane poniżej.


Winnica de Villiers, Mt.Harlan środkowa Kalifornia 


W porównaniu do Pinot Noir Ryan Vineyard 2009 wino zrobione z gron winnicy de Villiers ma silniejszy zapach o podobnej nucie truskawkowo-poziomkowej natomiast prawdziwe fajerwerki zaczynają się gdy weźmie się pierwszy łyk na język. Wino pomimo, że ma kolor dość przeźroczysty wyróżnia się po prostu kapitalną koncentracją smaku, wybitnym ekstraktem o smaku truskawkowo-poziomkowym, gładziutkimi niczym aksamit garbnikami (taniną) i co odróżnia wiele kalifornijskich pinot nor od burgundzkich taką lekko tłustą budową. Przy czym nie czuć jakiejś ciężkości czy zmęczenia, wino ma bardzo dobrą równowagę. Całość uzupełnia długi i delikatnie słodki posmak. Tak samo rewelacyjnie smakuje pite solo jak w towarzystwie pieczonego kurczaka. Wyraźnie lepsze od Ryan Vineyard 2009 i chyba najlepsze wino z pinot noir jaki piłem do tej pory a przy kilku degustacjach miałem okazję spróbować kilku win pinot noir klasy Premier Cru z Burgundii. Moja ocena  94/100 pkt.


 

Notka degustacyjna Antonio Galloniego dla magazynu The Wine Advocate z 2012 r:
The 2009 Pinot Noir De Villiers Vineyard, from vines planted in 1997, bursts from the glass with expressive, juicy fruit. Dark red berries, flowers, mint, spices and an orange rind follow, leading to a generous, inviting finish. The De Villiers is the only vineyard-designate Pinot made from fully de-stemmed fruit. It is a towering wine of incomparable class and elegance. Simply put, this is a stunning showing from Calera. Anticipated maturity: 2012-2024. Score 96+/100pts. 
Readers who want to experience the finest Pinot Noirs being made in California should put Calera at or near the top of their lists. The 2009s are simply breathtaking in their beauty. Congratulations to proprietor Josh Jensen and his entire team on these magnificent, utterly compelling wines. Organic farming, native fermentations and minimal racking are some of the choices that inform the Calera wines.
Opis na kontretykiecie robi wrażenie z uwagi na niesamowitą ilość szczegółów dotyczących produkcji wina.

Jeśli chodzi o najlepszych producentów pinot noir w Kalifornii to najbardziej poszukiwanym i mającym status bezdyskusyjnie kultowego numer jeden jest Marcassin Vineyards z Sonomy, numeru dwa nie ma ponieważ jest kilku producentów robiących fantastyczne, niesamowite wina  na podobnym poziomie.
Kolejność alfabetyczna:
- Mark Aubert:  UV Vineyard, CIX Estate
- Bevan Cellars:  Elevation 1376
- Calera:  Selleck Vineyard, Jensen Vineyard, de Villers Vineyard
- Hartford Family:  Arrendell Vineyard
- Kistler ( Occidental Wines):  Kistler Vineyard, Cuvee Elisabeth, Cuvee Katherine 
- Kosta Browne:  Keefer Ranch Vineyard, Gusti Vineyard 
- Melville:  Carrie's Single Block, Sandy's, Terraces
- Sir Peter Michael:  Ma Danseause, Le Caprice, Clos du Ciel
- Paul Lato:  Solomon Hills Vineyard, Seabiscuit Zotovich Vineyard, Lancelot Pisoni Vineyard
- Rhys:  Alpine Vineyard, Swan Terrace
Część z tych win można kupić w sklepach internetowych na terenie Unii Europejskiej, w wyszukaniu najbardziej pomocna jest wyszukiwarka www.winesearcher.com lub można od razu  poszukać na stronach internetowych sklepów, które polecałem we wpisie: Gdzie kupić najlepsze wina kalifornijskie w Europie
Ceny win z powyższej listy wahają się od ok 40 Euro do 200 Euro a w przypadku Marcassin do nawet 450 Euro.

A co do filmu "Bezdroża" to jeden z głównych bohaterów tego filmu był zdeklarowanym miłośnikiem win pinot noir ze szczególnym uwzględnieniem kalifornijskich pinot noir.

Komentarze

  1. 450 to dużo i sporo, ciekawe czy na języku czuć te kwotę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy tak drogich winach, zawsze należy brać pod uwagę dochody lub majątek osób, które je kupują. Przyjmując że dla Amerykanina 1 USD to jak dla Polaka 1 PLN i dodatkowo że osoby kupujące wina Marcassin są średnio 10 razy bardziej majętne od przeciętnego Polaka to dla bogatego Amerykanina 450 USD to jak dla przeciętnego Polaka wydatek max 45 zł za wino. Niby dużo ale już nie kosmicznie dużo a w przypadku naprawdę majętnych osób z USA lub Europy Zachodniej wydatek rzędu 450 USD czy 450 Euro to jak dla Ciebie czy dla mnie wydatek powiedzmy 12 zł.
      Z takiej perspektywy cena wygląda zupełnie inaczej.
      A jak smakują pinot noir od Marcassin to możesz sobie tutaj poczytać: http://www.cellartracker.com/list.asp?fInStock=0&Table=List&iUserOverride=0&Wine=Marcassin+Pinot+Noir+Marcassin+Vineyard#selected%3DW2683682_1_K7322fa086da92e183bfc7622e6f58459

      Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Martinez Porto LBV 2015 z Biedronki, warto czy nie warto za 25zł ?

Nowa oferta win w Carrefour cz2. Wina czerwone. Co polecam a co odradzam.

Nowa oferta win w Carrefour cz1. Wina białe i różowe. Co polecam a co odradzam.

Wina z oferty Lidla cz.2. Wina z Europy Środkowej. Co polecam a co odradzam.